Onderzoek je borsten regelmatig


Onderzoek je borsten regelmatig

Borstkanker is een vreselijke ziekte die vrouwen met zowel grote als ook kleine borsten treft. Zelfs mannen zijn er niet veilig van.

Het probleem bij een groot cup maat is nog dat knobbeltjes niet zo snel te voelen zijn als bij een kleinere borst, maar er zijn wel wegen om toch zelf te checken. Hieronder leggen wij uit hoe het best gedaan kan worden. Let wel op dat dit geen absoluut zekerheid kan bieden en consult bij twijfel altijd u doctor.

De kansen om borstkanker goed te bestrijden zijn groter als men de ziekte vroeg vaststelt. Daarvoor is het best als vrouwen regelmatig hun borsten onderzoeken. Het beste is om het een keer in de maand te doen en dan nadat u ongesteld bent geweest. Waarom dan? Nou net voor u menstruatie zijn de borsten vaak groter, vast en pijnlijk. Erna neemt het volume af en de weefsel woord wat zachter. Dat maakt een onderzoek wel makkelijker. Vanaf welke leeftijd is het een idee om ermee te beginnen? KWF Kankerbestrijding geeft een richtlijn van 18 jaar.

Er zijn 2 soorten van onderzoek die u kunt doen. De eerste onderzoek vindt voor de spiegel plaats. Kijk goed na de vorm van u borsten. Is hier een verandering te zien in vergelijking met de maand ervoor? Deze verandering moet dan wel vrij duidelijk zijn om iets te betekenen. Moet u erover nadenken of het er anders uit ziet dan is het waarschijnlijk niet anders. Veranderingen kunnen zijn:

  •        Deukjes of kuiltjes in de huid
  •         De borst voelt warm en is rood verkleurd
  •       Huid ziet als sinaasappelschil eruit
  •         Een zweertje van de huid dat niet goed geneest

Kijk ook goed na u tepels. Er zijn een aantal klare signalen waar het misschien wel een idee is om een arts bij verdere onderzoek te betrekken. Deze zijn:
  •         Een verdikt strengetje naar de tepel
  •         Sinds kort ingetrokken tepel
  •         Verandering van de tepel, zoals roodheid, schilfertjes, soort eczeem
  •        Vocht uit de tepel (melkachtig, waterig, groen van kleur of bloederig)

(Deze kenmerken hebben wij voor jullie van de site van KWF Kankerbestrijding samengevat.)

Bent u klaar met het onderzoek voor de spiegel ga dan op u rug op bed liggen met de borsten los. Voel nou elk borst rustig bij deze stap voor stap met druk te kneden. Er is een kans dat u zo een knobbeltje vinden kunt. Maar let op vooral bij grote borsten kan er soms iets te voelen zijn wat eigenlijk niets verder is. Dat leert u door regelmatige onderzoek. Maar in geval van twijfel is het altijd beter om een arts te vragen.

Een andere optie is om bij het douchen bewust ook onder u armen te voelen of er iets is wat ervan tevoren nooit was.

Wilt u nog meer weten, dan kijk vooral op www.kwfkankerbestrijding.nlReacties

Populaire posts van deze blog

Bh omvang – Strak, niet strak…meten en niet meten

Wanneer is een Bh gewoon oud?

Bikini, Tankini of Badpak ...?